مفاهیم پایه¶
- کارت:
- به یک سؤال و جواب یک کارت گفته می شود.
- دسته:
- ظرفی برای نگهداری کارت هاست. به عبارت ساده تر به گروهی از کارت ها یک دسته گفته می شود.
- فیلد:
- به هر جزء اطلاعاتی سؤال و جواب یک فیلد گفته می شود. به طور مثال کلمه فرانسوی یک فیلد است، تلفظ آن یک فیلد، تصویر یک فیلد و ...
- نوع کارت:
- به چگونگی پرسش کارت مربوط می شود. مثلاً نوعی کارت هست که به شما کلمه فرانسوی را نشان می دهد و شما باید معنای فارسی آن را به خاطر آورید و نوع دیگری نیز هست که به شما فارسی همان کلمه را نشان می دهد و باید فرانسوی را به خاطر آورید
- نوع یادداشت:
- در انکی کلمه ای وجود دارد به نام Note؛ و در ترجمه فارسی آن نیز به یادداشت ترجمه شده است. یادداشت در اصل به نوع اطلاعات درون کارت ها گفته می شود. یعنی سؤالات مربوط به زبان فرانسوی دارای نوعی یادداشت به نام فرانسوی هستند و اطلاعات مربوط به درس زیست شناسی دارای نوعی یادداشت به نام زیست شناسی هستند. اما من قصد دارم که به جای کلمه یادداشت از واژه جزوه استفاده کنم. شما هم در دوران تحصیل برای هر درسی یک جزوه ایجاد می کردید. مثلاً برای عربی و قواعد آن یک جزوه و برای زیست و غیره نیز یک جزوه. که جزوهی ما معادل همان یادداشت انکی است. که این جزوه می تواند فیلدها و ظاهر خود را داشته باشد که با دیگر جزوه های انکی متفاوت است.
این مفاهیم را پیش از توضیحات اصل کتاب تقدیم کردم تا ذهن شما را اماده کنم و در مفهوم کارت و یادداشت گم نشوید.
کارت¶
یک جفت سؤال و جواب یک کارت نامیده می شود. این مفھوم از فلش کارت کاغذی با سؤالی در یک سمت و پاسخ در پشت کارت گرفته شده است. در آنکی یک کارت واقعاً شبیه یک کارت فیزیکی به نظر نمی رسد، و وقتی که پاسخ را نمایش می دھید سؤال نیز به صورت پیش فرض ھمچنان در معرض دید باقی می ماند. در تصویر زیر نمونه کارتی از انکی را به شما نشان می دهم.
برای مثال، اگر در حال مطالعه شیمی هستید، ممکن است سؤالی به شکل زیر ببینید:
Q: Chemical symbol for oxygen?
بعد از فکر کردن درباره آن و تصمیم گیری در مورد اینکه پاسخ O است، بر روی دکمه نمایش پاسخ کلیک می کنید و آنکی به شما کارت را به صورت زیر نمایش می دهد:
Q: Chemical symbol for oxygen?
A: O
بعد از بررسی اینکه پاسخ درست را دادید، می توانید به آنکی بگویید که با چه کیفیتی پاسخ را به یاد آوردید؛ پس از تعیین کیفیت توسط شما، آنکی زمان مجدد نمایش کارت را انتخاب خواهد کرد.
دسته¶
یک دسته مجموعه ای از تعدادی کارت است. می توانید کارت ها را در دسته های مختلف برای مطالعه بخشی از مجموعه خود، به جای مطالعه یکباره ھمه چیز قرار دھید. هر دسته می تواند تنظیمات منحصر به فرد خودش را داشته باشد، تنظیماتی مثل چه تعداد کارت هر روز نمایش داده شود، یا اینکه چقدر صبر کنیم تا کارت های جدید نمایش داده شوند. دسته ها می توانند شامل دسته های دیگر نیز باشند، که به شما اجازه می دهد دسته ها را در یک ساختار درختی مدیریت کنید. آنکی از ::
برای ایجاد زیردسته استفاده می کند. یک دسته به نام Chinese::Hanzi
به دسته ای به نام Hanzi
که زیردسته ای از دسته Chinese
است اشاره می کند. اگر "Hanzi" را انتخاب کنید فقط کارت های Hanzi نمایش داده خواهد شد؛ اگر "Chinese" را انتخاب کنید؛ تمام کارت های دسته Chinese که شامل دسته Hanzi نیز هست نمایش داده خواهد شد.
برای قرار دادن دسته ها در یک ساختار درختی و ایجاد زیردسته، می توانید یا آنها را با قرار دادن نماد "::" در بین دسته مادر و فرزند نامگذاری کنید، یا با کشیدن و رها کردن در لیست دسته ها این کار را انجام دھید. دسته هایی که زیر یک دسته دیگر قرار گرفته اند [1] ، غالباً زیردسته نامیده می شوند، و دسته های درجه بالا گاھی دسته برتر یا دسته مادر نامیده می شوند.
انکی به صورت پیشفرض با دسته ای به نام Defualt شروع می شود. هر کارتی که به هر نحوی از دسته های دیگر جدا شده باشد به این دسته منتقل می شود. یعنی در انکی کارتی بدون دسته نداریم. نرم افزار انکی دسته پیش فرض را اگر هیچ کارتی نداشته باشد و شما کارت ها را به دسته دیگر اضافه کرده باشید پنهان خواهد کرد. از سوی دیگر می توانید نام دسته پیش فرض را تغییر دهید و برای کارت های خود از آن استفاده کنید.
بهتر است از دسته ها به جای دسته بندی هایی مثل "غذا" یا "درس اول" برای نگهداری گستره وسیع تری از اطلاعات استفاده کنیم. برای اطلاعات بیشتر در این مورد لطفاً بخش استفاده مناسب از دسته را ببینید. اگر می خواهید در مورد تأثیر دسته ها روی ترتیب نمایش کارت ها بدانید، لطفاً بخش ترتیب نمایش را ببینید.
یادداشت و فیلد¶
هنگام ایجاد کارت، غالباً بهتر است که برای برخی اطلاعات بیشتر از یک کارت مرتبط ایجاد کنیم. برای مثال، اگر در حال یادگیری زبان فرانسه هستید و یاد گرفتید که bonjour
به معنی Hello
است، ممکن است بخواهید که یک کارت درست کنید که به شما bonjour را نشان دهد و از شما بخواهد که Hello را به یاد آورید و کارت دیگر به شما Hello را نشان دهد و از شما بخواهد که bonjour را به یاد آورید. یک کارت در حال آزمایش شما، برای شناسایی کلمه فرانسوی است و کارت دیگر در حال سنجش توانایی شما در ایجاد کلمه فرانسوی است.
زمانی که از کارت های کاغذی استفاده می کردید، تنها راه حل شما برای این منظور ساخت دو کارت کاغذی بود؛ یکی فرانسوی به انگلیسی و دیگری برعکس. برخی نرم افزارهای فلش کارتی این کار را با ارائه امکاناتی برای چرخاندن پشت و روی کارت تا حدودی راحت تر می کنند. این یک مزیت نسبت به حالت کاغذی است، اما دو نقطه ضعف بزرگ در اینجا وجود دارد:
- از آن جایی که چنین برنامه هایی کارآمدی شما در شناسایی کلمه فرانسوی و ساخت آن را جداگانه بررسی نمی کنند، کارت ها در زمان مناسبی به شما نشان داده نمی شوند، این یعنی شما بیش از آنچه که بخواهید فراموش خواھید کرد، یا اینکه بیش از حد نیاز مطالعه خواھید کرد.
- برعکس سازی پرسش و پاسخ وقتی که دقیقاً ھمان مطلب را در هر دو طرف کارت می خواھید کارآمد خواهد بود. اما اگر بخواهید اطلاعات اضافی را در پشت هر کارت نمایش دهید، دیگر این برعکس سازی مناسب نخواهد بود.
انکی این مشکلات را با تقسیم محتویات کارت به بخش های مختلف، حل می کند. می توانید به انکی بگویید چه اطلاعاتی را در هر طرف کارت می خواھید. آنکی وظیفه ایجاد کارت ها و به روزرسانی آن ها را(در صورتی که هرگونه ویرایشی در آینده انجام دھید)، به گردن خواهد گرفت.
تصور کنید که ما می خواھیم لغات فرانسوی را مطالعه کنیم و می خواھیم شماره صفحه را در پشت هر کارت قرار دھیم. فرض کنیم کارت این مسئله چیزی شبیه زیر باشد:
Q: Bonjour
A: Hello
Page #12
و:
Q: Hello
A: Bonjour
Page #12
در این مثال، سه بخش اطلاعاتی مرتبط داریم: کلمه ای فرانسوی، معنای انگلیسی و شماره صفحه. اگر این ها را در کنار ھم قرار دھیم به این شکل در خواهد آمد:
French: Bonjour
English: Hello
Page: 12
در انکی، به هر کدام از این خط ها اطلاعات مرتبط با کارت گفته می شود و هر تکه اطلاعاتی(خط) تحت عنوان فیلد شناخته می شود. بنابراین می توانیم بگوییم که اطلاعات مسئله ما سه فیلد دارد: فرانسه، انگلیسی و صفحه.
نوع کارت¶
برای اینکه آنکی بتواند بر اساس اطلاعات شما کارتی را ایجاد کند، باید به آن طرح اولیه ای بدھیم که تعیین کند چه فیلدهایی در روی کارت نمایش داده شود یا به عبارتی چه چیزهایی از ما پرسیده شود و چه فیلدهایی در پشت کارت نمایش داده شوند. این طرح اولیه نوع کارت نامیده می شود. هر نوع یادداشت می تواند نوع کارت متفاوتی داشته باشد. میخواهم در مورد این جمله بیشتر توضیح دهم:
کتاب عربی دوره دبیرستان را در نظر بگیرید. همانطور که گفتم به هر نوع اطلاعاتی که ما داریم یادداشت(جزوه) گفته می شود. الان یادداشت ما عربی است. این کتاب دارای بخشی به نام کلمات بود. در ذهن خود تجسم کنید که به چه نحوی می توانید از این کلمات سؤال بسازید. چند نمونه را من اشاره می کنم. به هر کدام از این نمونه ها یک نوع کارت گفته می شود.
- کلمه عربی نشان داده شود و معنای فارسی خواسته شود.(یک نوع کارت)
- کلمه فارسی نمونه بالا نشان داده شود و عربی آن خواسته شود.(یک نوع کارت)
- همان کلمه عربی نمونه های بالا تلفظ شود و ما صحیح آن را تایپ کنیم.(یک نوع کارت)
در مثال فرانسوی بالا، میخواستیم کارت شناسایی کلمه به این صورت باشد:
Q: Bonjour
A: Hello
Page #12
برای انجام این کار، می توانیم یک نوع کارت از این اطلاعات به صورت زیر تعریف کنیم:
Q: {{French}}
A: {{English}}<br>
Page #{{Page}}
با احاطه کردن نام فیلد با علامت {{}}
به انکی می گوییم که آن بخش را با اطلاعاتی که ما در فیلد وارد کردیم جایگزین کند. اطلاعات احاطه نشده توسط {{}} در هر طرف کارت یکسان باقی می ماند. یعنی اگر ما کلمه سؤال، جواب و صفحه را بیرون از علامت در طرفین کارت قرار دهیم هر بار نیاز نیست که این سه کلمه را وارد کرد و این سه کلمه به طور خودکار به هر کارتی اضافه می شوند.
<br>
نمادی خاص است که به انکی می گوید به خط بعدی حرکت کند. اطلاعات بیشتر در بخش کارت و الگوها تقدیم شده است.
برای درک بهتر، نوع کارت تولید کلمه فرانسوی (یعنی انگلیسی به شما نمایش داده شود و فرانسوی از شما خواسته شود) از همان اطلاعات را برای شما ایجاد کردم:
Q: {{English}}
A: {{French}}<br>
Page #{{Page}}
وقتی که نوع کارت جدیدی ایجاد می شود، هر زمان که ما یک فلش کارت جدید بسازیم، یک کارت نیز بر اساس آن نوع برای ما ایجاد خواهد شد. به طور مثال: اگر ما برای کلمات عربی دو نوع کارت ایجاد کرده باشیم به طوری که یکبار از ما کلمه عربی پرسیده شود و بار دیگر از ما معنای آن، در این صورت فقط با یکبار اضافه کردن کلمه و ترجمه آن، دو کارت براساس انواع کارتی که ما تعریف کردیم برای ما ایجاد خواهد شد.
نوع کارت، حفظ قالب بندی یک دست کارت ها را آسان می کند و به میزان قابل توجهی می تواند تلاش برای افزودن اطلاعات را کاھش دھد. همچنین انکی با استفاده از نوع کارت می تواند اطمینان پیدا کند که کارت های مرتبط، بسیار نزدیک به ھم به نظر نمی رسند و از طرفی اگر اشتباه تایپی را در ایجاد کارت و نوع آن مرتکب شدید می توانید فقط یکبار آن را تصحیح کنید؛ در این صورت تمام کارت های مرتبط یکباره به روزرسانی می شوند.
برای افزودن و ویرایش نوع کارت، بر روی دکمه کارت(ها)... [2] در هنگام افزودن یا ویرایش کارت کلیک کنید. در تصویر زیر این دکمه را به شما نشان می دهم.
نوع یادداشت¶
انکی به شما اجازه می دهد که یادداشت های متفاوتی را برای اطلاعات گوناگون ایجاد کنید. هر نوع یادداشت، فیلدها و انواع کارت خودش را دارد. یک ایده خوب این است که یک نوع یادداشت(جزوه) جدا برای هر گستره موضوعی که در حال مطالعه آن هستید ایجاد کنید. در مثال فرانسوی بالا، ممکن است نوعی یادداشت به نام French ایجاد کنیم. اگر که می خواستیم اسم پایتخت ها را یاد بگیریم، می توانستیم یک نوع یادداشت جدا هم برای آن، با فیلدهایی مثل کشور و پایتخت ایجاد کنیم.
وقتی که انکی وجود کارت های تکراری را بررسی می کند، فقط کارت هایی را بررسی می کند که از یک نوع یادداشت استفاده کرده باشند. بنابراین اگر پایتختی به نام Orange را با استفاده از یادداشت پایتخت اضافه کنید، پیام وجود کارت تکراری را در هنگام یادگیری کلمه Orange در زبان فرانسه را مشاهده نخواهید کرد.
هنگامی که یک مجموعه جدید ایجاد می کنید، آنکی به صورت خودکار تعدادی یادداشت استاندارد را به آن اضافه می کند. این نوع یادداشت ها برای راحتی کاربران جدید در استفاده از انکی ساخته می شوند، اما پس از مدتی که با کارایی انکی آشنا شدید توصیه می شود که یادداشت(جزوه) خودتان را برای مطلبی که در حال یادگیری آن هستید تعریف کنید.
یادداشت های استاندارد به ترتیب زیر است:
- پایه (و کارت وارونه):
دو کارت برای هر متنی که وارد می کنید ایجاد می کند: یکی به صورت سؤال به جواب و دیگری برعکس.
- پایه (و کارت وارونه انتخابی):
این نوع یادداشت کارتی به صورت سؤال به جواب ایجاد می کند. اما این یادداشت، فیلد سومی به نام وارونه اضافه کردن دارد. اگر هر متنی را در آن فیلد وارد کنید، یک کارت وارونه ایجاد خواهد شد. اطلاعات بیشتر در این مورد در بخش کارت و الگوها تقدیم شده است.
- جاخالی:
نوعی یادداشت است که انتخاب بخشی از متن و تبدیل آن به جاخالی محذوف را آسان می سازد. به عنوان مثال:
سؤال: "انسان برای اولین بار در سال [...] بر سطح ماه فرود آمد."
جواب: "انسان برای اولین بار در سال [۱۹۶۹] بر سطح ماه فرود آمد."
اطلاعات بیشتر در بخش بعدی در دسترس است.
برای افزودن یادداشت خودتان و یا ویرایش یادداشت های موجود، می توانید از منوی ابزارها >>> مدیریت نوع یادداشت استفاده کنید.
توجه
یادداشت ها و انواع آن به جای ذخیره در یک دسته خاص در مجموعه شما ذخیره می شوند. یعنی اینکه می توانید از انواع یادداشت در یک دسته خاص استفاده کنید(مثال: دسته ای به نام زبان خارجه می تواند شامل یادداشت انگلیسی،عربی،ایتالیایی و ... باشد)، یا چندین کارت از یک نوع یادداشت مشخص را در چندین دسته متفاوت داشته باشید(مثال: در دسته ای به نام فعل، می توانیم فعل های عربی را قرار دهیم و در دسته ای به نام اسم، می توانیم اسم های عربی را قرار دهیم. می بینید که یادداشت یکی است(عربی) اما دسته ها متفاوت است(فعل و اسم)).
وقتی که با استفاده از پنجره افزودن، کارتی را اضافه می کنید، می توانید نوع یادداشت و دسته ای را که می خواھید از آن استفاده کنید را انتخاب کنید (که در تصویر زیر نشان داده ام) ، و این انتخاب ها کاملاًً مستقل از یکدیگر هستند. ھمچنین می توانید نوع یادداشت بعضی از کارت ها را بعد از اینکه آن را ایجاد کرده اید تغییر دھید.